Wednesday, December 22, 2010

Friday, December 10, 2010

..sekian lama..

diri aku kah??
assalamualaikum...

Dah lama rasenye tak update blog ni..dk di kolej xleh nk on pn blog..biase la guna baby band tu gk..line slow sgt2..sepanjang hujung tahun ni macam-macam dh jadi...tak tersenarai kalu nk di senaraikan..

Antaranye..baru-baru ni,kolej buat kem ibadah..under jpp,pusat islam dan wapim...consultant by TQHM CONSULTANT dari Terengganu...biase ar,,,ydp kite la uruskan..huhu..program yang banyak mengubah hidupku kearah yang lebih baik..lebih istiqomah dalam perjuangan Islam...alhamdulillah..gambar2 program banyak tapi tak upload lg la..insyaAllah kalu diizinkan akan di upload d facebook WAN ANIS...

Seterusnya...program lawatan ke KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR & KOLEJ MATRIKULASI MELAKA... under jpp tapi pusat islam dan wapim diajak join sekali... :)
sangat best!! syukran jazilan pihak yang ajak kita p jgk,,,dapat sahabat2 baru...
gambar2 pn byk..tapi kita tgk macam ramai dh upload kt facebook..tak tahu nk upload ke tak...ermm...

last sekali..kita update blog kat rumah ni...cuti sendiri seminggu...huhu..(sakit sket)
alhamdulillah banyak dh ok...
insyaAllah dengan izin Allah esok(11.11.10) balik ke kmp..meneruskan perjuangan!!

ok la...wassalam...

Sunday, November 7, 2010

:: Bulan Zulhijjah ::

ingin ke sana..insyaAllah..

BERPUASA SUNAT 1 hingga 9 Zulhijjah
(sunat je..nak pahala buat la..bagi kaum hawa yg belum habis ganti
puasa Ramadan tu,nak puasa boleh tapi niat utk ganti puasa yg tinggal tu la...insyaAllah
akan dapat juga pahala puasa di bulan Zulhijjah ini...)


sekian...assalamu'alaikum... :)



Saturday, November 6, 2010

jauh di mata ; dekat di hati

rindukan ketenangan di kmp...
rindukan komsas ini dan bilik 101



itulah lumrah kehidupan manusia...
bila berada di kmp,hati ni nak sangat balik rumah dan duk dgn famili...
tapi bila dah lama dgn famili rase rindu nak balik kmp...
rindu kmp,rindu bilik,rindu roomatesku,rindu classmatesku...
rindulah semua-semuanya...hehe

but mostly~~
rindu sahabat-sahabat MMPM...
setelah sekian lama tidak berjumpa,hati ni berkobar-kobar nak jumpa...
tapi bilakah masa itu akan tiba?bila kita semua akan berkumpul macam dulu...
especially to ex 5ak09....
tak dapat kita ulangi masa yang telah berlalu...

dalam persahabatan kita telah niatkan...
ukhuwah fillah...
sebab ti diri ini sentiasa rindu dan sayang kalian semua...
bagai satu usrah...
ukhwah fillah...

:: nuru,bibah,dayah,nurin,sally,yan,tie,nadia,afaf,sya,kema,tihah,
nadiah,tira,widad,fatin,ekin,asiah,ha,faty,azie,kinah ::
:: aliff,kimi,salam,k-ry,amir,farhan,dome,mus,arqe,azwe,
sahli,taufiq,karim,haris,lokman ::
~ex 5ak09 mmpm~

uhubuk antum wa atumna jami'an liannallah

assalamu'alaikum...

Thursday, November 4, 2010

:: Gagumi Sumayyah ::

aku??menanti detik ini...
buat seketika...
hati sangat tersentuh dengan ketabahan Sumayyah...
bukan setakat tersentuh namun diri ini mengkagumi...
dan juga tertanya-tanya...
adakah aku berjuang mempertahankan agama Allah juga seperti Sumayyah??
sudahkah aku melakukan sesuatu umtuk AD-DIN??
aku ingin menjadi seperti Sumayyah...
terus-terusan mempertahankan agama Allah sehingga ke akhir hayatku ini...

"Sesungguhnya solatku,ibadahku,hidupku dan matiku semata-mata hanya untuk Allah tuhan sekalian alam"


Dalam diri selembut sutra
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama diri-mu bak lentra
Dibelenggu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasad-mu milik tuan
Tetapi hati-mu milik Tuhan
Padang pasir menjadi saksi ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah

Sabarlah keluarga Yasir
Bagi-mu syurga disana
Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam
Jasad-mu yang tiada bermaya
Namun iman didada-mu sedikit tidak berubah
Darah-Mu menjadi sumbu pelita iman
Sumaiyah kaulah lambang wanita solehah
Tangan yang disangka lembut menghayun buaian
Mengoncang dunia mencipta sejarah
Sumaiyah kau dibunuh didunia sementara
Untuk hidup disyurga yang selama-lamanya
Kaulah wanita terbaik
Sebaik manusia
Nama-mu tetap menjadi sejarah

assalamualaikum.....salam mahabbah !

Thursday, October 28, 2010

:: be a good muslimah ::

i want to be a good muslimah
:: we as a muslim should always pray to Allah ; hpoe Him give the right guide to us ::

Monday, October 25, 2010

:: story of the day ::

assalamualaikum...

 yeay!!esok balik kelate...hampir sebulan lebih dh tinggal rumah..tapi balik kelate 2 3 ari je...jumaat nanti naik flight g KL..nk g jumpe n temankan mak buyung...hehe

a lot of stories last nite...skeaping la plak!!huhu...biase la story-story my roomies...masing2 ade cter sendiri...macam2 ragam...sampai time nk tido semalam pon banyak hal jadik...nk g tutup lampu pon bising satu bilik...siap main one two jus lagi,sape kalah kena tutup lampu...haha..lastly,kak long yang bangun tutup lampu..hehe...kak long kan kena berkorban utk adik2...hua3

dalam bilik ni ade kak long,kak ngah,kak chik n adik...aku??ade la..hehe..sekarang dh kul 11.30 pg..my roomies semua ade keje masing2 pagi ni..2 orang ade xtra class,sorang lagi biase lah...library la,mn lagi si kak chik tu..bersama classmate terchenta die...huhu...tunggu dieorang la ni..nk g lunch together2...

aku baru je siap study bab3 ekonomi...petang ckit nk study bab4,5 n 6...kot la...hihi..kena habiskan jgk...esok da exam la!!!huhu...excited sgt la balik...

semalam ade chatting kt facebook dgn orang2 obersea..orang mesir.yaman..sahabat2 ramai kt obersea..best kot dapat belajar jauh2..(ye ke??kt arau ni pon asyik nak balik rumah je..hihi)...ty khabar dieorang la...ok x belajar...

ok la cahaya cintaku..end kt cni dlu..nanti kita story2 lgi..
salam mahabbah..
assalamualaikum....

Sunday, October 24, 2010

Buat kali pertama

assalamualaikum...
hehe..ceh...title tuuu..buat kali pertama..skema!!
entah la..hati ni terase nk buat blog plak...stahun dua lepas dh rase nk bukak tapi malu..kwang3..
bukan ape...xtahu nk tulis ape...kita kan 'pemalu'...hihi
 

     for now...mgkin dh tahu kot nk tulis ape..sebab da boring sgt dgn facebook..tambah2 tempat nk cter kehidupan seharian da xde...so,mybe lps ni kt cni la kot tempat luahan atiku...sentimental daaa!!hihi..pompuan la katakan...

but recenlty...skrang tgh final exam sem 1..huhu...exam ni penentu blh ke x teruskan study kt matrik ni...

 tapi tinggal satu je lagi paper..ekonomi <3...hehe
...da seminggu exam...so,ari selasa ni last...kul12 habis exam...
kul2 blh kelate...hoho...rindu nye rumah&famili...


banyak cter nk bgthu tpi utk 'buat kali pertama' ni,
kita end kat cni dulu..nk g study ekonomi...
ok,wish me luck!c uuu....
assalamualaikum <3